Material och Skötselråd

Nickel

Alla våra smycken, ja alla smycken som säljs i Sverige och EU måste vara nickeltestade och ha klarat EU:s gränsvärden. Det samma gäller för halter av bly, kadmium, mm. Reglerna har funnits inom EU sedan år 2000 och de skärptes 2005. De omfattar produkter som kommer i direkt och långvarig kontakt med huden. Vi säljer alltså enbart produkter som klarat testerna.

Silversmycken

Sterling 925 Silver

 • Rent silver är ett relativt mjukt material och kombineras ofta med andra metaller. Därför används betäckningen 925 sterling silver, då 92,5 % är äkta silver och resterande 6,5 % vanligtvis består av koppar. Silversmycken behöver inte ha ett namn eller en kontrollstämpel. Hos Smyckendahls erbjuder vi smycken i 925 sterling silver från flera olika kända varumärken.
 • Äkta silversmycken är relativt mjuka och bör inte användas vid träning och fysiskt arbete. I fattningar och kanter kan eventuellt smuts samlas men det rengörs enkelt med en mjuk tandborste och lite diskmedel. Om smycket har blivit matt eller mörknat är det bara att putsa upp med en silverputsduk. SE VÅRA SMYCKEN I SILVER HÄR!

 

Guldpläterade smycken

14 K Guldplätering18 K Guldplätering24 K Guldplätering

 • När ett smycke har en guldplätering innebär det att smycket har ett överdrag av guld. Vi har smycken som är guldpläterade med 14K, 18K eller 24K guld. Smyckets kärna är antingen tillverkad i silver, olika metallegeringar eller stål. Smycket har samma utseende som ett guldsmycke men får givetvis ett lägre pris.
 • Smycken med en plätering eller förgyllning bör behandlas varsamt och pläteringen kan med tiden slitas ner. Det är viktigt att undvika kontakt med vatten, kemikalier som parfym, hudkräm och hårspray, vilket kan missfärga smycket. Vänta till du är helt torr innan du tar på dig smycket efter dusch och bad. Bästa sättet att förvara smycket när du inte använder det är i en liten plastpåse så det inte utsätts för luft eller fukt. SE VÅRA GULDPLÄTERADE SMYCKEN HÄR!

 

Silverpläterade smycken

Sterling 925 Silverplätering

 • När ett smycke har en silverplätering innebär det att smycket har ett överdrag av silver.Smyckets kärna är antingen tillverkad i olika metallegeringar eller stål. Smycket har samma utseende som ett silversmycke men får givetvis  ett lägre pris.
 • Smycken med en plätering bör behandlas varsamt och pläteringen kan med tiden slitas ner. Det är viktigt att undvika kontakt med vatten, kemikalier som parfym, hudkräm och hårspray, vilket kan missfärga smycket. Vänta till du är helt torr innan du tar på dig smycket efter dusch och bad. Bästa sättet att förvara smycket när du inte använder det är i en liten plastpåse så det inte utsätts för luft eller fukt. Om smycket har blivit matt eller mörknat är det bara att putsa upp med en silverputsduk. SE VÅRA SILVERPLÄTERADE SMYCKEN HÄR!

 

Rodiumpläterade smycken

 • Rhodium är ett ämne som tillhör gruppen platinametaller och som är silvervitt i färgen. Det används för att plätera smycken gjorda i silver, mässing och stål. Rhodium härdar ytan och gör smycket hållbarare, blankare och motverkar att smycket oxiderar. Det finns även svart rhodiumplätering. Smycken med en plätering bör behandlas varsamt och pläteringen kan med tiden slitas ner.

 

Mässingssmycken

 • Mässing är ett mjukt material som går att forma till och det kan även ändra färg med tiden. Värm upp smycket med kroppsvärme innan du ska forma till det.

 

Stålsmycken

 • Stålsmycken är ett slitstarkt material som tål mycket. Stålsmycken har en lite mörkare grå ton än silversmycken. Blir smycket smutsigt kan det rengöras med lite såpa och vatten. SE VÅRA SMYCKEN I STÅL HÄR!

 

Skötselråd

 • För alla smycken gäller att man bör vara rädd om dem för att de ska hålla sig fina länge. Både äkta silver och andra metaller, med eller utan plätering, kan ta skada av kosmetika, hudlotion, hårspray och andra kemiska produkter.
 • Tag alltid av dig smycket innan du duschar eller badar. Ha inte på dig dina smycken när du solar eller när du sover. Tag av ringar och armband när du ska diska eller göra annat hushållsarbete.
 • Tänk på att ringar med stenar är känsliga för slag. Om du ska spela boule eller klappa händerna på en rockkonsert ska du inte ha på dig ringar med infattade stenar.
 • Bästa sättet att förvara smycket när du inte använder det är i en liten plastpåse så det inte utsätts för luft eller fukt som kan oxidera eller missfärga smycket.