1-2 leveransdagar - skickas innan 15:00 samma dag - fri frakt över 300 kr- öppet köpFri Frakt >300 kr - Öppet Köp

Smycken med djurmotiv – en låång historia

Tillbaka till Smyckebloggen
Smycken med djurmotiv – en låång historia 5

Smycken med djurmotiv – en låång historia

 Smycken med djurmotiv – en lååång historia

Smycken har faktiskt funnits i alla tider. Bland de allra första smyckena som våra förfäder smyckade sig med finns snäckor. Man har hittat snäckskal med hål i som burits som berlocker som är över 75 000 år gamla. Många av de allra tidigaste smyckena gjordes också av delar av djur, som ben, betar och strutsäggskal. Även vingar från skalbaggar har en lång historia inom smyckekonsten. Att smyckena och amuletterna även skulle föreställa djur kom lite senare.

scarab

För 5000 år sedan behärskade egyptierna konsten att göra smycken av guld och ädla stenar och de föreställde bland annat skalbaggar, skarabéer, som symboliserade morgonsolens gud Khepris som rullade upp solen på himlavalvet varje morgon likt en dyngbagge. Från Hultquist Copenhagen kommer dessa fina armband och örhängen med skarabéer.

I det antika Grekland uppskattade man armband i form av ormar och smycken med olika typer av djurhuvuden. Dessa tillverkades ofta i brons och dekorerades med ädelstenar och pärlor. Dessa djur ansågs beskydda sin bärare mot onda ögat.

koko

I de nordamerikanska ursprungsbefolkningarna var totemdjur vanliga. Dessa symboliserade en släkt och det djur denna släkt troddes härstamma ifrån. Även i dag, inom bland annat New Age-rörelsen, finns det många som väljer ett totemdjur för att ha som maskot eller skydd när de väljer ett smycke. Björnen, till exempel anses stå för bland annat vila, visioner och styrka, medan Sköldpaddan lär symbolisera jord och stå för tacksamhet. Ko-Ko-No:s fina berlocker är djur, men skyddar också utrotningshotade djurarter. Alla Ko-Ko-No:s berlocker bidrar med 100 kr till The Perfect World Foundation när man köper dem. Det finns även hajar och elefanter i sortimentet som du hittar här!

30657268_1487405221369785_7599654685619781632_o

Naturen som inspiration blev högsta mode under 1890-talet när Art Nouveau och Jugend-designerna skapade dekorativa föremål med blom- och djurmotiv. Fjärilar, trollsländor och fåglar svepte sina dekorativa vingar runt vaser och möbler men passade och utmärkt till smycken. CU Jewellery gör dessa ljuvliga små fjärilar, som förutom att vara fina även står för vårens, värmens och livets återkomst. För hopp och skönhet efter en kall period. Dessa och andra fjärilar finns här!

annanina

Egentligen kan man väl säga att smycken med djurmotiv aldrig slutat vara moderna och populära. Även om man inte tror att de har några inneboende krafter så är de alltid dekorativa. Anna + Nina har precis levererat sin nya vår- och sommarkollektion och den har hämtat inspiration från havet. Dessa vackra snäckor, fiskar och sjöstjärnor påminner oss om sommar och om att intet är nytt under solen – det fanns snäckhalsband redan för 75 000 år sedan…

Sök på våra sidor så hittar du även grodor, trollsländor, katter, duvor, flamingos och många andra djur!

Dela det här inlägget

Tillbaka till Smyckebloggen